Vrijwilliger leesproject

NCS is een project waarbij kinderen die in omstandigheden verkeren waardoor ze niet naar school kunnen door ons gedurende een jaar worden opgevangen. Dagelijks ontvangen ze Engelse les en de beginselen van onderwijs om hen aan te leren dat ook zij kunnen leren en dat deze mogelijkheid ook voor hen is weggelegd.  Deze kinderen kennen doorgaans alleen “de taal van de straat” zowel in woord als gedrag. Het eerste jaar wordt dus ook voornamelijk gewerkt aan hun gedrag en hen wordt geleerd dat leren ook leuk kan zijn. Na een jaar op ons project gaan ze naar het reguliere onderwijs. Via ons project wordt het hele scholingsproces -voorbereidende jaar en volledige lagere school- door ons gesponsord. Een kansloos. kind krijgt dus op deze wijze de kans om een volledige lagere schoolopleiding te verkrijgen. Via het project neemt het leven van een kind letterlijk een wending. Momenteel hebben we 62 kinderen binnen het project die via ons een opleiding volgen.

Omdat de kinderen die deelnemen in het project doorgaans verzorgers of ouders hebben die analfabeet, zijn beheersen ze het Engels slecht of helemaal niet. Praktijk leert dat ze deze achterstand vaak moeilijk kunnen weg werken. Dit is de reden waarom een groot deel van de kinderen na hun reguliere schooltijden bij ons terug komen om leesbegeleiding te krijgen. Dit kan op allerlei manieren zijn, lezen, voorlezen, taalspelletjes, woordspelletjes, alle middelen zijn geoorloofd. Met name deze kinderen moeten leren dat leren ook leuk kan zijn.

 

Wat zoeken we

We zoeken een vrijwilliger die de kinderen met taalachterstand helpt met het aanleren of bijspijkeren van de Engelse taal. Ervaring leert dat de kinderen zeer gemotiveerd zijn, maar dat ze grote moeite hebben met de taal. Kinderen met deze achtergrond zijn echter geen gemakkelijke kinderen in de omgang. Ze hebben een andere opvatting van tijd en sociaal gedrag zoals kinderen die zijn opgegroeid in het westen is hen vreemd. De taak is heel waardevol, maar tegelijkertijd erg zwaar voor een vrijwilliger. De kinderen zijn druk in gedrag en kunnen zich doorgaans slechts kort concentreren.

 

Contacteer ons

Interesse? Stuur Eef een mailtje op eef@tamale.nl met als titel “vrijwilliger leesproject”.