Financiën

Ja, we ontkomen er niet aan, we moeten het toch even over geld hebben.

Vrijwilligers
Vrijwilligers komen om zich in te zetten met hun tijd en energie en we weigeren om aan hen geld te vragen om dit werk te mogen doen. Op geen enkele wijze vragen we dus een bijdrage van de vrijwilliger. Doorgaans is het al kostbaar genoeg voor de vrijwilliger om de reis te bekostigen en het verblijf in Ghana te betalen dus we vinden het onjuist om daarnaast geld te vragen voor begeleiding. Als bestuur zijn we zelf nog altijd vrijwilliger en dat zal altijd zo blijven. We betalen zelf onze printjes en kantoorkosten en we declareren niets bij de stichting.

Voor een vrijwilliger zijn er dus alleen de kosten van het verblijf in een gastgezin. Dat is een beetje afhankelijk van de koers van de cedi, maar momenteel is dat 75 euro en het zal nooit hoger worden als 100 euro per maand. Voor dat bedrag krijgt de vrijwilliger een eigen kamer tot zijn beschikking met eigen opgang, die afsluitbaar is. De kamer is gemeubileerd en voorzien van elektriciteit hoewel Ghana veel tijdelijke stroomuitval heeft. De vrijwilliger krijgt een ontbijt en een avondmaaltijd. Dit is echter naar lokale normen dus een ontbijt kan bestaan uit thee en brood en zal geen drie soorten broodbeleg kennen. Er is een toilet en een douchevoorziening aanwezig, maar dit kan bijtijden een bucketshower zijn omdat er geen stromend water is.

Betaalde krachten
Het project heeft betaalde krachten, dan zijn de twee leerkrachten en een leeshulp/studente. Tevens is er een part time coördinator. De lonen zijn naar lokale normen. We betalen bewust lokale lonen om aan te sluiten bij de wereld om ons heen. In vergelijking met de inkomens in Nederland is dat belachelijk laag. Omgerekend ontvangt een leraar op ons project zo’n 35 euro per maand. Dat is het wettelijk minimum in Ghana.
Wij proberen op alle mogelijke manieren om de kosten van het project laag te houden. Dat is ten eerste om onze eigen toekomst te verzekeren, maar tevens focussen we ons op het project en op de jeugd waarmee we werken en niet op een luxe uitstraling of image. Ons werk is het belangrijkste, vandaar doorlopend de kosten zo laag mogelijk houden.

Sponsoring
We zijn volledig van sponsoring afhankelijk. Dat is met name in deze tijd van financiële crisis in het westen erg moeilijk geworden. We maken ons best eens zorgen over onze toekomst op de langere termijn.
De meeste van de kinderen die naar school gaan worden gesponsord vanuit Nederland of België. Omdat we geen enkel bedrag voor de organisatie gebruiken is het mogelijk om het volledige scholingstraject voor een kind op slechts 350 euro te houden. Dat is dan niet alleen het eerste jaar bij ons intern, maar ook alle daaropvolgende zes jaren met alle kosten zoals de uniformen, de boeken, de meubels, de schoenen en de schoolkosten. Het is weinig, maar we willen de sponsoren niet op kosten jagen.

Natuurlijk willen we graag hulp van iedereen om ons project draaiende te houden. Dat kan door een kind individueel te sponsoren, maar dat kan ook door onze organisatie te sponsoren. Niet alleen het kinderproject verdient onze financiële aandacht, maar ook de computerlessen aan de lagere scholen. Om de computers draaiende te houden is best een redelijk bedrag nodig. Iedere peshewa (cent) is dus welkom. Wij zeggen van onze kant toe dat we geen cent over de balk gooien en geen strijkstok zullen aanschaffen. We zijn simpelweg niets meer als een stel enthousiaste vrijwilligers die nu al meer als tien jaar een project in stand houden en dat is ons gelukt door heel zuinig met ons geld om te gaan. Zo’n drieduizend jongeren hebben via ons een gratis computeropleiding gekregen en we zijn nu alweer een jaar of vijf/zes bezig met kinderen van de straat naar school te helpen. Hoewel met schroom zijn we toch zo vrij om onze bankgegevens te vermelden. Iedere donatie is welkom:

NCS, Krimpen aan den IJssel,
Swift :ABNANL2A
IBAN :NL25 ABNA 0597 6131 33